Tuesday, October 28, 2014

MANFAAT INDEKS GLISEMIK RENDAH

Apakah Indek Glisemik /Glycemic Index (G.I)?
Merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan. Kadar penyerapan karbohidrat dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah dikira sebagai satu indeks atau petunjuk. Indeks ini dipanggil Indeks Glisemik (GI). GI menunjukkan kedudukan makanan dalam skala 0 hingga 100 mengikut paras sesuatu makanan itu menaikkan paras gula dalam darah selepas ia di makan. Makanan yg karbohidrat yang tinggi indeks glisemik (GI) memecah dengan cepat  menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat dengan cepat manakala makanan karbohidrat yang mempunyai GI rendah  menyebab pemecahan dan pembebasan  glukosa secara berperingkat dan teratur . Bagi yang dalam proses menguruskan badan, mengekalkan paras glukosa dalam darah pada kadar yg rendah sangat penting kerana berfungsi sebagai untuk mengawal selera makan dan juga melambat rasa lapar individu tersebut selain memberi manfaat untuk penjagaan kesihatan untuk jangkamasa yang panjang dan mengurangi risiko untuk mendapat penyakit kronik. .







Makanan karborhidrat yang Indek Glisemik Tinggi menyebabkan :
> Membebaskan tenaga dengan cepat
> Cepat rasa lapar
> Makan dengan lebih banyak

Makanan karborhidrat yang Indek Glisemik Rendah menyebabkan :

 > Membebaskan tenaga dengan perlahan dan berperingkat
> Rasa kenyang lebih lama
> Kurang rasa ingin makan


Memilih  Makanan Berindeks Glisemik Rendah

 Seperti penerangan diatas nyata menunjukkan memilih makanan yang berindeks rendah wajib menjadi pilihan didalam diet seharian . Memilih makanan berindeks rendah yang jelas boleh membuat tubuh badan rasa lebih lama bertenaga, rasa kenyang yang lebih lama dan kurang rasa untuk makan lebih banyak.Nyata terbukti  GI rendah dapat membantu dalam pengawalan berat badan, mengawal selera makan, melambatkan rasa lapar dan juga keseluruhan bagus untuk kesihatan.  

Makanan berkarbohidrat secara umum dibahagikan kepada 3 kelompok, iaitu G.I Tinggi (melebihi paras 70), G.I Sederhana (antara 55 – 70), dan G.I rendah (di bawah paras 55).





 Sumber Makanan Berindeks Glisemik Rendah

Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah antara makanan yang mempunyai GI yang rendah seperti tomato, cendawan,brokoli, bayam,  timun, bawang, keledek, apple, orange ,buah ceri dan soya. 


ESP SHAKLEE MINUMAN SOYA YANG RENDAH GLISEMIK 

Shaklee telah menghasilkan suplemen daripada soya yang rendah GI iaitu 39 . Energizing Soy Protein (ESP)diperbuat dari soya organik dan rendah GMO (tidak dihasilkan secara genetic) dan mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh badan. ESP sangat sesuai diambil oleh individu yang ingin menguruskan berat badan, ibu hamil & menyusu, yang bersenam dan juga pengidap diabetes.





 AISHAH
SID : 916552 I SMS/WA : 0142243002
FB : Love Vitamin e-Shoppe

COD Area : Mutiara Damansara, TTDI, Kota Damansara, Sg Penchala & Gombak

1 comment:

  1. Saya memang amalkan ESP sebagai sarapan pagi. Cepat, mudah & sangat berkhasiat! I'm loven' it!

    http://fatinsoho.com/pince-and-pints-tempat-makan-best-kl/

    ReplyDelete